Idrettsbyen Sarpsborg

Sarpsborg er uten tvil Norges sportsby, med en utrolig bredde i toppidretten.
Byen har topplag og spillerlegender i både fotball, ishockey, innebandy og bandy.
Samtidig hevder byens individuelle utøvere seg supert i håndball, golf og langrenn.

Fotball 
Sarpsborg er den eneste norske byen utenom hovedstaden som har to klubber som har blitt Norgesmester i fotball, både Sarpsborg FK (6 ganger) og IL Sparta (4 ganger). Blant de kjente sarpingene i fotballen er Kristian Henriksen (landslagssjef da Norge tok OL-bronse i 1936), Odd Wang Sørensen (flest landslagsmål i én kamp), Jan Kristian Fjærestad (toppscorer i Tippeligaen i 1987), Thomas Pereira (flest kamper på Viking etter 1980) og Raymond Kvisvik (folkehelt i Bergen og Fredrikstad). I dag spiller Sarpsborg 08 i 1. divisjon, og tilhører den halvparten av klubbene som trekker flest tilskuere.

Ishockey
IL Sparta har vunnet 3 seriemesterskap og 2 norgesmesterskap, og er den klubben i Norge som trekker desidert flest tilskuere av innendørsidrettene. Den lille Sarpsborg-bydelen Yven har de siste årene fostret toppscoreren i både norsk, svensk og tysk eliteserie – Jonas Andersen, Per-Åge Skrøder og Tore Vikingstad.

Innebandy
Sarpsborg-klubber har vunnet 10 av de 14 seriemesterskapene i innebandy siden Eliteserien ble startet opp. Greåker er tidenes mestvinnende klubb med 6 Norgesmesterskap, men Sarpsborg ligger også på 3. plass på Maratontabellen gjennom alle tider. Sarpingen Willy Fauskanger er tidenes toppscorer i eliteserien. I vanlig bandy er Sarpsborg den eneste klubben utenfor bandyens kjerneområde i Oslo/Drammen som har vunnet NM, og sarpingen Christer Lystad er eneste norske bandyspiller med mesterskapsmedaljer fra tre land.

Håndball
Skjeberg IF har 3 seriemesterskap og 5 norgesmesterskap i håndball. Ragnhild Aamodt er olympisk mester i håndball, mens på herresiden er Jan Thomas Lauritzen den nordmann med flest landskamper gjennom tidende.

Golf
Sarpsborg rekrutterer en usannsynlig stor andel av de profesjonelle norske golfspillerne. Av de ti nordmennene som har hatt fast plass på Europatouren i golf, kommer fem fra Sarpsborg: Per Haugsrud, Øyvind Rojahn, Jan-Are Larsen, Cecilie Lundgreen og Marianne Skarpnord. Nå er talentet Anders Kristiansen på vei opp, han har allerede fire VM-gull.

Langrenn
Tross den kystnære beliggenheten har Sarpsborg fostret en rekke langrennsutøvere. Jens Arne Svartedal er verdensmester i langrenn og én av bare fem nordmenn gjennom tidende som har flere pallplasseringer i verdenscupen sammenlagt. Øyvind Berg var beste norske langrennsløper under prøve-OL i Salt Lake City. Av talenter på vei opp er Ragnar Bragvin Andersen som har fire EM- og VM-gull på rulleski, og Markus Westgaard som har vunnet norgescuprenn for juniorer.

Mer om Sarpsborg: Byen vår | Byens historie | Kjappe byfakta | Næringsliv | Kjente sarpinger | Medaljens bakside
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s