Reise

Jeg elsker å reise! Lavere priser på reiser gir oss unike muligheter.
Men hvor reiser vi? For mye til Europa, for lite i Skandinavia og Asia.

Fiskebäckskil - en fiskerlandsby like sør for Lysekil

CNN har kåret Bohuslän-kysten til et av verdens ti vakreste reisemål. Er ikke det et godt eksempel på at vi ser oss blind på idyllene like utenfor vår egen stuedør? Fra Tusenfryd til Tanum tar det en drøy time på motorveien. Deretter er det bare å ta av mot kysten, og du kan velge og vrake i idylliske fiskerlandsbyer som perler på en snor i et ti mil langt skjærgårdsparadis.

Oppdag gleden med en kortreist reise
Reising gjør jeg med litt bismak i munnen. Spesielt fly burde kostet mer, men jeg er dobbeltmoralist nok til å utnytte flyprisene til fulle. Men er ikke typen som MÅ til fjerne himmelstrøk. Jeg har oppdaget kvalitetene og variasjonene i Skandinavia! Har blitt stor tilhenger av kortreiste opplevelser etter å ha bodd i både Lillehammer, Fredrikstad, Sarpsborg, Bodø, Brønnøysund, Stavanger, Oslo, Göteborg og Strömstad. Vi skandinaver opplever for lite av vår egen, supre region. For mange svensker har aldri sett en vestlandsfjord. For mange østlendinger har aldri sett nordlys. Østlendinger bør besøke enten Trondheim, Stavanger eller Bergen hvert år. Oslo-folk bør bytte ut Oslo-bobla si med en mellomstor østlandsby som Tønsberg og Fredrikstad en helg. Utvid horisonten!

På mine reiser i USA ble jeg veldig overraska over hvor gammeldags og utdatert landet virker på mange områder. Gamle hus, gamle strømledninger og utdaterte lokomotiver.

Amerika og Asia er viktigere enn Europa
Når det kommer til utenlandsreiser er det jo særlig Europa vi skandinaver valfarter til. Personlig liker jeg ikke de aller største byene så godt. Jeg kan spare meg for London, Paris, Roma, Moskva og Madrid. Gi meg heller Krakow, Praha, Dublin, Hamburg og Malaga! Og Europa er ikke så forskjellig fra Norge. Jeg innså at jeg ville utvide horisonten. Det begynte for meg med USA og Nord-Amerika. Men etter mange turer dit på få år fikk jeg nok. Fikk nok av at alt er likt over alt. Nok av kjeder, fet mat og følelsen av å være i et litt stivna samfunn «over the top». Jeg ville til Asia. Nå har jeg endelig fått reist litt der, men Asia vil jeg helt klart reise mer til. Asia knuser Nord-Amerika både på utvikling, historie, matkultur og trivsel. I tillegg er variasjonene større mellom Kina, India og Indonesia enn mellom Canada, USA og Jamaica.

34 land – hittil
Jeg har alltid reist mye. Jeg hadde vært i tre kontinenter før jeg fylte 4. Men var tross alt i bare 10 land fra jeg var 4 til 24. Så ble det 20 land på 5 år! En road trip i Europa, et cruise i Karibien og litt backpacking i Asia monnet greit på antall land. Norden ble det tidlig mye av. Alt som 14-åring hadde jeg vært i alle Norges fylker. Nå har jeg vært i alle Nordens storbyer unntatt Tampere og Reykjavik. Å reise er inspirerende! Man må bruke alle sansene, og være sosial. Dessuten har jeg evnen til å slappe av, nyte å være underveis. Hvorfor la seg stresse av avgangstider? Det verste som kan skje er at man må reise på et annet tidspunkt, eller havner på feil sted. Verre er det ikke :-)

Maldivene framstår for meg som den ultimate drømmereisen. Romantikk, avslapning, null stress, masse sol, bading og sannsynligvis god mat. Blir DU med til Maldivene?

Mine 34 land til nå er Norge, Sverige, Spania, Danmark, Storbritannia, Hellas, Finland, Tyrkia, Marokko, Frankrike, Tyskland, Russland, Tsjekkia, Portugal, Nederland, Belgia, Monaco, Italia, Sveits, Liechtenstein, Østerrike, Island, USA, Haiti, Jamaica, Mexico, Canada, Polen, Irland, Qatar, Singapore, Thailand, Malaysia og Indonesia. Ikke vært i Brasil eller Fiji, men heller ikke Narvik og Holmsbu. Ingen rekker alt, men alle kan drømme. Og alle dager kan inneholde reiseopplevelser og inntrykk. Godfølelsen som reising gir trenger ikke forbeholdes øyeblikket man stiger ut av et lavprisfly på kontinentet.

Hvor har du vært? Hvor drømmer du aller mest om å dra?

Reklame

2 tanker om “Reise

  1. Joakim

    Reising er flott, så jeg henger meg på elsken for det!

    Det er ikke så rart du ikke har vært i Holmsbu synes jeg. Det blir en litt rar sammenligning med et helt land. :)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s