Historie

 

Hockeyhistorien
I november 1959 vedtok IL Sparta å ta ishockey inn som en del av klubbens virksomhet. Samme år ble også den første banen bygget ved siden av fotballbanen til IL Sparta på Brevik i Sarpsborg. Det ble spilt seriekamper på den banen allerede den første sesongen, men naturisen var ikke særlig værsikker. I 1963 var så Norges første innendørs ishockeyhall klar – Sparta Amfi. Allerede i 1965 hadde Sparta kvalifisert seg til den øverste divisjonen og laget spilte sine første kamper i den øverste serien i 1966. Klubben var da den første utenfor Oslo-området som spilte i toppdivisjonen. Junioravdelingen var også meget bra på denne tiden. Småguttelaget sikret klubbens første norgesmesterskap i 1966. I 1970 vant juniorlaget NM. Dette skulle bli det siste NM-gullet til juniorlaget på 38 år, fram til Jonas Holøs og co. vant i 2008! Fram til 1980 klarte aldri Sparta å etablere seg skikkelig i toppdivisjonen. Laget var et «heislag», og de årene Sparta var oppe ble det sjelden mer enn 3 seire på hele sesongen. I 1980 kom svenske Lasse Beckmann inn som trener og gjorde Sparta til et vinnerlag. Oppskriften var enkel, men dyr. Gode spillere ble hentet fra både Norge, Sverige og Finland. I 1984 tok ishockeyklubben sitt første norgesmesterskap, da Vålerenga ble slått i finalene. Gullet kom 32 år etter at fotballspillerne hadde gitt Sparta det første NM-gullet i 1952. Serien vant Sparta også i 1986. I 1989 tok Sparta et nytt NM-gull i ishockey etter seier mot Trondheim. Gullet ble regnet som veldig overraskende, da Sparta hadde et veldig ungt lag som bare ble nr 4 i serien. 

Suksessen hadde kostet mye penger, og i 1986 måtte Sparta som første klubb i norsk idrettshistorie søke akkord hos kreditorene fordi klubben holdt på å gå konkurs. I en tid med skyhøy rente klarte ikke Sparta å betjene gjelden som hadde bygd på seg. Tune kommune overtok Sparta Amfi, og IL Sparta ble splittet i en fotballdel og en ishockeydel. Disse grepene forhindret ikke at økonomien ble stadig forverret utover på 1990-tallet. Dette gikk også ut over de sportslige resultatene. I 1995 endte Sparta sist i serien, men berget plassen etter nedrykkskvalifisering. Samme sommer ble Sparta Hockey likevel slått konkurs med en gjeld på over 2 millioner. Krefter i det etablerte ishockeymiljøet i Sarpsborg etablerte allerede samme sommer Ishockeyklubben Sparta Sarpsborg, som også ble en del av IL Sparta. Den nye klubben måtte i utgangspunktet starte i 3. divisjon, men var heldig med en omlegging av seriesystemet som førte til at klubben kunne begynne i 1. divisjon allerede etter én sesong. Der gikk Sparta rett til topps, og kunne dermed igjen spille eliteserie fra høsten 1997.

Comebacksesongen ble en veldig suksess med 4. plass i serien og semifinale i NM. Men Sparta returnerte til en serie hvor Vålerenga og Storhamar hadde fått et veldig økonomisk og sportslig forsprang på de andre. Andre klubber yppet seg i enkeltsesonger, men fremgangen var gjerne tuftet på tvilsomt økonomisk grunnlag med påfølgende rekyl sesongen etter som resultat. Klok av skade etter konkursen ville Sparta aldri satse over evne. Konsekvensen av dette ble beklageligvis at klubben i de 9 påfølgende årene fikk serieplasseringer mellom nr 4 og nr 7. Aldri medaljekamp, aldri nedrykkskvalifisering.

I 2007 fikk klubben for første gang siden konkursen poengkongen i eliteserien, i form av den hjemvendte lokalspilleren Jonas Andersen. Samtidig steg publikumstallene plutselig fra et snitt på 1.200 til 1.700. Samme høst overtok Rolf Nilsson som hovedtrener for den mangeårige treneren Sjur Robert Nilsen. Fremgangen fortsatte med bronse i serien. Spartas første seriemedalje siden 1990. Publikumstallet steg videre til 2.200. Det store spørsmålet er om Sparta nå er i ferd med å etablere seg som et topplag, eller om vi er vitne til et kortvarig blaff og vender tilbake til et liv som middelhavsfarer. 

Mange legendariske Sparta-spillere har spilt landskamper: Arne Billkvam (69 landskamper), Per Åge Skrøder (63), Stephen Foyn (62), Roy Johansen (61), Steinar Bjølbakk (60), Per Christian Knold (51), Geir Myhre (48), Kim Søgård (48), Sjur Robert Nilsen (43), Per Ø. Myhrene (26), Jonas Andersen (23), Stig Vesterheim (21), Øyvind Sørli (18), Bjørn Freddy Bekkerud (15), Harry Haraldsen (14), Tommy Skaarberg (13), Jonas Holøs (12), Tor Yngve Melbye (9), Jon Kr. Olsen (7), Rune Eilertsen (7), Lasse Løkkeberg (7), Ronny Leonardi (6), Jarl Eriksen (4), Jarle Næsset (4), Jon Gundersen (3).

Kilder: Sparta.no og NIHF.

          Fotballhistorien
Fotballen i Sarpsborg har en lang og stolt historie, men man kommer ikke utenom 1952. Norge hadde hentet hjem de olympiske vinterlekene tidlig på året, og Sparta spilte seg fram til nok en cupfinale. Der ventet sensasjonslaget Solberg fra Buskerud. Enhver pensjonert sarping husker denne kampen. Sparta fikk en grusom start på kampen med to selvmål. 0-2 sto seg nesten helt inn, men på de siste 13 magiske minuttene snudde Sparta kampen til seier med 3-2. Sparta fikk kongepokalen etter å ha scoret alle fem målene. Legendarisk. Tidenes cupfinale.Men historien om sarpefotballens mange triumfer starter lenge før. I Sarpsborg hadde SFK ledet an i fotballutviklingen i 20 år, anført av den engelske industriadelen som styrte både by og penger. Men arbeiderne var lei. Det var tid for å stifte et alternativ. IL Sparta ble stiftet i 1928 – et symbol på arbeidsbevegelsens fremmarsj. Sparta ble raskt landets ledende arbeiderklubb. I løpet av de stormfulle 1930-åra vant Sparta tre norgesmesterskap i Arbeidernes Idrettsforbund. Samtidig ledet SFK an i Norges Idrettsforbund. Med cupfinalegull i både 1917, 1929 og 1939 var SFK en stabil maktfaktor i norsk fotball.Etter krigen ble Sparta en del av Norges Idrettsforbund. Det ble tøffere konkurranse, men allerede i 1952 var altså Sparta best i Norge. Da hadde SFK nettopp vunnet NM i 1948, 1949 og 1951. Sarpsborg by eide fotball-Norge. Utover på 1950-tallet kjempet Sparta med en rekke klubber i Østfold om hegemoniet. Toppseriekampene til Sparta og SFK samlet gjerne 5.000 tilskuere, og lokaloppgjør fort det dobbelte. 

Men tiden da halve toppserien var Østfold-klubber måtte ta slutt. Én etter én datt klubbene nedover i systemet. Sparta intet unntak. SFK holdt koken litt lengre, og fikk to seriebronser på 1960-tallet. Men siden 1974 har Sarpsborg vært fri for toppserielag.Sparta-fotballen gikk inn i en tornerosesøvn. Mens ishockeygutta sikret Sparta to nye kongepokaler på 1980-tallet, måtte fotballsparkerne innse at de tilhørte den dårligere halvparten av Sarpsborgs 15 fotballklubber. I 1994 kom OL til Norge på ny, men for Sparta ble 1994 en kamp med nebb og klør for å berge plassen i 4. divisjon. Med nød og neppe fikk Sparta lagt Skjeberg og Ørje bak seg på tabellen. Samtidig var de selvutnevnte aristokratene i SFK tilbake i 1. divisjon, og planla en vei mot skyene. Men den vinteren skjedde noe i Sparta.

Den populære politimannen Kai Andersen overtok som trener. Lite visste omverdenen om hvilken epoke som akkurat var startet.Ryktene om Andersens jerndisiplin og knallharde trening bredte seg. Sakte, men sikkert krøp Sparta oppover tabellen. I 1998 kom opprykket til 3. divisjon. Der etablerte Sparta seg umiddelbart som en toppklubb. Nåløyet opp fra 3. divisjon er imidertid ulidelig trangt. Til tross for at Sparta knapt tapte fotballkamper, var det først i 2003 at Sparta rykket opp. De mange årene i 3. divisjon hadde gjort Sparta skjerpet. Debutåret i 2. divisjon endte med 2. plass, og i andreåret kunne ingen stoppe Sparta. SFK ble knust i to folkerike lokalderby. “Vi er klar for 1. divisjon” runget over byens torg. Ingen av de 2000 som var der, vil noensinne glemme den siste og avgjørende kampen mot Fram Larvik. I piskregn, kuling og 2 varmegrader vant Sparta 15-0! Fyrverkeri og ny scoringsrekord i allnorsk fotball.

Etter tolv fantastiske sesonger er Kai Andersens mesterstykke fullført. Spillerne er formet i et offensivt og underholdende spillemønster tatt rett ut av læreboka. Nok en gang har Sparta entret toppfotballen. Nok en gang har Sparta trosset manglende økonomiske forutsetninger og vist pengesterke klubber at ingenting slår arbeiderglød, samhold og kampånd. Sine siste uker som trener brukte Kai på å gå tungt inn for fusjonen mellom de store rivaler gjennom 80 år, SFK og Sparta. Byen er nå klar for å ta opp kampen i en tid hvor fotballens posisjon i samfunnet, politikken og næringslivet er på en helt annen måte enn tidligere. Siste kapittel i den fantastiske historien om Sarpsborg-fotballen er ikke skrevet. Faktisk har historien knapt begynt…

Mange legendariske Sparta- og SFK-spillere har spilt landskamper: Asbjørn Hansen (52 landskamper), Karl Petter Løken (36), Kristian Henriksen (28), Odd Wang Sørensen (25), Asbjørn Halvorsen (19), Per Holm (17), Harry Kure (16), Raymond Kvisvik (11), Finn Moen (10), Thomas Pereira (8), Gunnar Hansen (7), Hjalmar Andersen (6), Willy Andresen (6), Karl Jamissen (3), Karsten Hansen (3), Martin Kjølholdt (2), Bjarne Klavestad (2), Harald Gundersen (2), Knut Andersen (1), Gunnar Eide (1), Arne Eriksen (1), Odd Fredriksen (1), Erling Gustavsen (1), Alf Hansen (1), Erling Lindberg (1), Anton Løkkeberg (1), Thor Lunde (1), Knut Sørensen (1).

Reklame

7 tanker om “Historie

  1. Anonym

    Hvilken landskamp spilte Anton Løkkeberg, han var min Onkel så det hadde vært veldig artig å få vite dette

    Hilsen Morten Løkkeberg

  2. anders

    den opprykskampen mot fram larvik ende 15-1 etter et straffespark på stillingen 1-0 til sparta!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s