Et enklere Norge

I Norge jobber alt for mange for stat, fylke og kommune. Et enklere Norge ville gjort at det var lettere å drive et firma, med bedre tilgang på arbeidskraft fordi færre hadde levd på skattepenger.

Her er et blogginnlegg om et av Norges store problemer – alle byråkratene.

Vi har råd til skoler og sykehjem fordi vi har oljepenger.
Og fordi noen betaler skatt uten å få trygd eller lønn av staten.

Når oljen tar slutt, må færre jobbe i offentlig sektor.
Lønna deres betales av skattepengene fra de som jobber i privat sektor.

Vi trenger ikke færre lærere, sykepleiere og politifolk.
Vi trenger færre byråkrater. Vi må få et enklere Norge.

Tenk om 19 departementer, 19 fylker og 430 kommuner hadde blitt erstattet av 10 departementer og 150 kommuner.

Det er mange ulemper med å «slanke» staten slik. Men alternativet er verre: Skyhøy skatt eller for få lærere og sykepleiere.

Slanket regjering
Tenk at vi har 20 ministre! Med 10 statsråder i stedet for 20 hadde mye vært annerledes. Næringsdepartementet kunne samlet det meste av næringer, og kanskje kunne også utenriks, politi og forsvar vært samlet under parolen sikkerhet? En regjering med ti statsråder under Stoltenberg kunne for eksempel hatt følgende A-lag:

Finansminister Schjøtt-Pedersen
Sikkerhetsminister Solheim
Utdanningsminister Halvorsen
Næringslivsminister Giske
Arbeidslivsminister Strøm-Erichsen
Transportminister Kleppa
Kommunalminister Navarsete
Helseminister Støre
Familieminister Huitfeldt
Kulturminister Henriksen (han fra AUF)

Litt yngre, litt slankere, litt mer toppet.

Slanket kommunekart
Det ER store avstander i Norge. Men er det greit at kommunene ligger tett som hagl på Østlandet? Det tar utrolig mye skattepenger at det ligger rådhus og kommunestyrer med et kvarters mellomrom over store deler av landet vårt. Bare ved å innføre en regel om at enhver kommune skal ha 30 minutters avstand til nabokommunen, ville antall kommuner i Norge blitt bortimot halvert.

Ingen ville blitt tvangsflyttet – folk klarer å pendle en halvtime. Men at vi skal mangle sykehjemsplasser fordi vi har så mange flotte rådhus og kommunestyrer og papirflyttere, det er ganske trist å tenke på. Ja til en halvering av kommune-Norge fra 430 til maksimalt 200 kommuner!

Reklame

5 tanker om “Et enklere Norge

 1. Magnus

  Det er en kjent sak at den kompetansen det er rift om, elsker å jobbe i såkalte fagmiljøer. Derfor er det viktig å lage så store fagmiljøer som mulig innenfor et pendlingsområde. Derfor bør man ikke sette en innbyggergrense for hvor liten en kommune kan være, men heller si at alle kommuner innen 30 minutters avstand fra regionsenteret må bort. Jeg er sikker på at det blir bedre fagmiljø og bedre tjenester av at de 7 med en bestemt kompetanse i et område jobber sammen, enn at de sitter spredt 3, 2, 1 og 1 i hvert sitt kommunehus 10-15 minutter fra hverandre.

  Det kan også hende at staten ser at det trengs mer juridisk kompetanse i kommunene. Men så lenge man må tilføre dette til 430 kommuner, blir regninga utrolig stor. Hadde man hadde færre og mer slagkraftige kommuner, hadde det vært lettere å tiltro dem mer penger og flere stillinger.

  Det med Sarpsborg har vel ikke noe med antall kommuner? De samme manglene kunne like gjerne vært der om Quality Hotel hadde ligget i Tune kommune, men i tillegg hadde antakelig Sarpsborg kommune motarbeidet Tune og forsøkt å få næringsetableringene til Alvim/Torsbekk, fordi dette lå på riktig side av den gamle kommunegrensa.

 2. Michael Holmen

  Jeg syns det er feil å betrakte byråkrater som et av de store problemene i kommune-Norge. Ifølge en ny undersøkelse fra juristforbundet trengs det mer juridisk kompetanse i kommunene. Grunnen er at innbyggerne har krav på rett saksbehandling, likebehandling og at samfunnets samlede ressurser brukes på en demokratisk forsvarlig måte: http://juristforbundet.no/Norges-Juristforbund/skjule-sider/Nyheter/Mer-jus-i-kommunene/

  At byråkratiet blir mindre nødvendig etter en sammenslåing av kommuner er ikke selvsagt. Feks ble Sarpsborg kommune part i en rettssak som en følge av sammenslåingen med Skjeberg i 1992. Jeg har skrevet et blogginnlegg om behovet for juridisk kompetanse i storkommunen Sarpsborg her: http://michaelholmen.wordpress.com/2010/01/31/det-trengs-mer-juridisk-kompetanse-i-norske-kommuner/

 3. mschaft

  Fordi Senterpartiet skal ha sin andel av statsrådene, og fordi den totale kjønnsbalansen må gå opp. Og mens Ap setter menn i alle de tunge postene, har jo faktisk Sp satt Kleppa og Navarsete i viktige samferdsel og kommunal.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s