Slik ender toppen av eliteserien

Sarpefans.no tipper Eliteserien i ishockey 2009/2010. I likhet med VG tror vi Vålerenga vinner serien, men mens VG tipper bronse på Sparta spår vi sølv. Her er Topp 5!

1. plass: Vålerenga
Årets seriemester blir altså Vålerenga. VIF rotet bort fjorårets seriegull på en svært klønete måte. De tapte for både Furuset og Comet, i tillegg til at klovnen Kjær sørget for tre minuspoeng. Man kan selvfølgelig spekulere i at tapene er leggmatcher, men fakta er at det var her gullet røk. Gulltipset er med forbehold om at LE Spets resignerer. I tillegg vil det bli hentet inn hvertfall en back til. Når man vet hvor mange arbeidslegige spillere det er både i Uniten og Europa vil det ikke være vanskelig å hente inn klassespillere ved behov. Dette kommer VIF til å gjøre! 

VIF har ligaens beste keeper. DesRochers kommer som i fjor til å stå tilnærmet alle kampene. På backsiden er Bonsaksen og Frisk borte, samt Gabrielsen som spilte 18 kamper. Inn har talentet Sørvik kommet sammen med et smått sensasjonellt comeback av skadeforfulgte Sørlie. Hvordan han presterer etter tre år på sidelinja skal bli spennende å følge. Småskeptisk. I tillegg vil det komme inn en bra back etter at Gæbben hoppet av. Rhodin? Myrvold? På løpersiden er veteranene Larsen og Bruun borte. I tillegg er bølla Morgan sendt til England. Talentene Stene og Rosseli Olsen erstatter, i tillegg bør man legge merke til navnet Jonas Oppøyen. Han var med litt i fjor, men vil bli en støttespiller allerede i år. Shampo har også hele tiden vært flink til å slippe til unggutter.

Den viktigste signeringen, og trolig ligaens viktigste spiller er KH Spets. Han imponerte voldsomt i fjor, og han produserte 47 poeng på 36 kamper, etter å ha startet sesongen med en skade. LE Spets er også en meget viktig spiller. Produserer bra og meget god i box. VIF tar mellom 90 og 100 poeng.

2. plass: Sparta
Hovedgrunnen til at de ikke tippes på topp er Vålerenga. Sparta er jevnt og godt besatt, og vil være med å knive om gullet, det holder kun til sølv. Phil Osaer fikk fornyet tillit, mens Lars Haugen valgte å forlate Sparta. Osaer ble ranket som nummer to, eller tre, alt etter hvordan man leser statistikken fra i fjor. Inn har Glenn Jensen kommet. Dette betyr at Sparta har et keeperproblem hvis Osaer blir skadet eller får total formsvikt.

Spartas backrekke er Norges beste. De har ligaens beste offensive back i Elofsson, og gode defensive backer som Lewerstrøm, Tengvert og Durco. Inn har Henriksen kommet. Ikke framtredende i Lørenskog, så et usikkert kort foreløpig. Sparta har hatt store utskiftninger på forwardsiden. Ut porten har Lindberg, Wessner og Røymark forsvunnet. Frøshaug spilte kun 7 seriekamper. Inn har Larsson, Hoel, Løvlie og Wehn kommet. Sparta burde ikke hentet inn Hoel og Wehn. Tillit burde heller blitt gitt til Furuseth Andersen og Christopher Paulsen. Å resignere en spiller som Cocozza er heller ikke noe å juble for. Slike spillere SKAL man produsere selv.

Sjur er tilbake som trener. Det svekker nok ikke Sparta. Vi forventer dog en mer aktiv coaching underveis i kampene. At Sparta skal spille med 4 rekker er meget bra. Sparta har spilletyper som gjør at de bør være blant de beste både i power og box.

Sparta har et stort og kravstort publikum. Klubbledelsen har stålkontroll på økonomien. Klubben har budsjettert med 100.000 i fortjeneste på treningskampene, men det kom over 4.000 tilskuere bare på de to første treningskampene. Dette gjør at Sparta kan hente inn en utlending og/eller Frøshaug. Rådet til Jobs og co er: Dropp det! La Skaarberg og Furuseth Andersen spille seg inn. Sparta vil få mellom 85 og 95 poeng. Sparta bør har som målsetting å vinne både serie og sluttspill. Men i år holder det kun til seriesølv. Sluttspillet derimot…

3. plass: Lørenskog
Laget som tar bronse i årets liga er Lørenskog. De overrasket de aller fleste i fjor med tøff og offensiv hockey. De slo vel alle lag, og hadde lenge heng på 4. plassen. De dabbet noe av etterhvert, men sluttspillplassen var aldri i fare. De endte på 60 poeng, noe som må sies å være meget bra i debutsesongen. Store utskiftninger har skjedd i løpet av sommeren, og dette laget er godt nok til en 3. plass.

Som en av få klubber satser Lørenskog i år på en norsk keeperduo, hvor Lars Haugen med stor sannsynlighet vil være førstekeeper. Harpwood kom helt nede på 8. plass på keeperstatistikken i fjor og har, i mine øyne, fått for mye skryt for sine prestasjoner. Haugen fikk for lite tillit i Sparta, og nå er det «upp til bevis» for keepertalentet fra Vålerenga. Jeg tror han lykkes, slik at Lørenskog ikke er svekket på keeperposten som mange antyder. Trudel, Ballantyne og Henriksen er borte av backene, og er erstattet med Andersson *2, Kjell og veteranen Tommy Jakobsen. Dette gir en bedre bredde på backsiden, men neppe heving av toppnivået. Meget spent på hva Jakobsen kommer til å prestere. Ikke patent spill av kapteinen i de to siste A-VM. Trudel kommer til å savnes, men med flere backer å spille på er lagdelen noe styrket. 

Lørenskog har den bredeste forwardbesetningen i ligaen. De har 15 forwards i troppen, mens Tom Andre Jacobsen har takket for seg. Busque, Lindstrøm og Stene er erstattet med Kenneth Larsen, Jonny Bruun, Stokvik og tre canukker. Sinclair ble vi kjent med på slutten av fjoråret, blant annet med idiotoppførsel da Lørenskog var på vei ut av sluttspillet. Ikke imponerende stats på importene, men det var nok flere enn meg som ble imponert av fjorårets importer i Lørenskog. Trioen som likevel imponerte meg mest i fjor (ut fra forventningene) var Hammerstad, Jordhøy og Fjeldstad. Klarer de å følge opp fjorårets prestasjoner blir Lørenskog bra! Det blir spennende om det blir noe frafall underveis med en så bred stall. Kommer M/S til å bli forsterket med spillere som ikke får spilletid av Atle Olsen? Har lagt merke til at enkelte mener at Lørenskog går inn i den vanskelige andre sesongen. Ser ikke på det som noe problem, og det var vel ikke et problem for Comet og Oilers, de siste lagene som rykket opp og etablerte seg? Lørenskog tar mellom 70 og 80 poeng.

4. plass: Stavanger
Det har vært mye uro og stor usikkerhet knyttet Oilerstroppen foran denne sesongen. Brooks fikk beskjed om å finne seg ny klubb og Myrvold ble sparket. Budsjettet skulle reduseres kraftig. Nå har utlending nummer 7 signert, så nå begynner brikkene å falle på plass.  Andre Lysenstuen forlot Oilers i sommer. Var det fordi han ble vraket på slutten av fjoråret? Inn har Ore kommet fra Finland. Vanskelig å si noe om nivået hans da han ikke har spilt høyere enn nivå 2 i Finland. Som backup har unge Volden fått tillit etter at også Tommy Johansen har forlatt oljebyen. 

På backsiden vil det merkes at Myrvold er borte. Han var en bauta både på og utenfor banen. Zion er også borte. Inn har to finner kommet, en gammel kjenning og en ny. Lehtonen har ikke imponerende stats de siste årene, og avsluttet fjoråret i Italia på nivå 2. Skeptisk til denne signeringen. Niskavaara er nok en kvalitetsback, og må nok regne med mye istid. Tar vi med at også Lutz og Angel hadde kamper i fjor er nok Oilers, på papiret, noe svekket bakover. På forwardsiden er det også mye utskiftninger. Ut har Brooks, Pettersson, Collymore gått, og blitt erstattet med Loikas, CDA og Suoraniemi (fra sesongstart). Loikas er nok en kvalitetsspiller. Har man spilt fast på et SM-ligalag de siste 5 årene så borger det for kvalitet. CDA er jeg usikker på. Han var direkte svak for to år siden. Så også på forwardsiden ser Oilers, på papiret svekket ut.

På papiret har vært gjennomgangstemaet for Oilers de siste årene. Bra lag, skuffelser både i serie og sluttspill. Mange spillere har prestert dårligere når de har kommet til Oilers enn det som har blitt forventet av dem. Det har blitt skiftet trener hvert år, mens den sportslige ledelsen med Higson i spissen har fått lov til å fortsette med å feile. I år er det Petter Thoresen som skal prøve å få resultater. jeg tror han lykkes bedre enn sine forgjengere. Laget er svakere, men Oilers vil ikke rase på tabellen. I fjor fikk Oilers 84 poeng etter en fantastisk homestreak. Jeg tror Oilers i år får mellom 65 og 75 poeng. Det skal legges til at det ikke er usannsynlig at LE Spets havner i Oilers. Oilers har ressursene, noe andre norske lag ikke har. Lorentzen kan også være aktuell. Dette må sees i sammenheng med at Marius Trygg er ute i lang tid, og også Sundin er skadet.

5. plass: Storhamar
Laget er styrket fra i fjor, marginalt. Storhamar tok mange poeng tidlig i sesongen i fjor, men dabbet noe av utover. Noe av grunnen var selvsagt at Yetman og Stubsrud forsvant. Endte til slutt på 66 poeng, og ville blitt nummer 6 hvis ikke Stjernen hadde blitt trukket 15 poeng. Storhamar har Norges beste keeperduo. De har ikke den beste keeperen, men vil ikke bli lidende av skade eller formsvikt på førstekeeperen som f.eks VIF og Sparta. Backrekka er varierende. Fire gode, stabile backer (Livf, Østli, Hjelm og Koivu), mens Midtun og Ørbæk var relativt svake i fjor i mine øyne. Kanskje unggutta Mostue og Stensrud er 5 og 6 back denne sesongen?

Av de som avsluttet forrige sesong er det kun Forsberg som er borte av forwardene. Inn har Ramstedt kommet, en forsterkning, spesielt offensivt. Mattisrud styrker bredden i troppen. Det blir en kamp på tabellen mot Lillehammer. Det som avgjør til Storhamars fordel er keeperplassen. Det som eventuelt skulle tale mot Storhamar er endringene på trenersiden. Kapasitetene Smirnov og Orskaug er borte, mens Gullik er kommet inn. Jeg tror likevel ikke dette blir avgjørende og Storhamar ender på mellom 55 og 65 poeng.

Hva synes du om tipset for toppstriden? Legg inn dine kommentarer under her!

Reklame

1 tanke om “Slik ender toppen av eliteserien

 1. sarpefans

  Det bør sies at hockeyeksperten og superpatrioten Lars Johansen har et annet syn på serien, og har følgende begrunnelse for nok en gang å tippe gull til Sparta:

  “At Sparta pr. i dag har en sterkere stall en VIF gidder jeg ikke å diskutere en gang. I en argumentasjon kan du heller ikke legge til grunn at Sparta ikke skal hente en 7. utlending og eventuelt ta i mot Frøshaug. Jeg vet med hundreogti prosents sikkerhet at man henter en 7. utlending og vedkommende skal være blant de beste i Get om ikke den beste. Det er i alle fall intensjonen. Det aller meste tyder også på at Frøshaug returnerer og jeg ser heller ikke bort i fra at Røymark kan bli lånt ut til Sparta etterhvert. Men både Frøshaug og Røymark er eventualiteter, med større og mindre sannsynlighet.

  Fakta derimot er ikke til å ta feil av. Sparta har en på papiret betydelig sterkere tropp enn det VIF har signert og med en kanon utlending på plass, minker selvsagt ikke denne forskjellen. For øvrig er jeg dypt uenig i at Sparta ikke skulle resignere Cato eller ha latt være å signere Wehn og Hoel. Spillere fra egne rekker som er gode nok kommer med uansett. De som ikke er det må velge selv om de vil bli til noe eller ikke og betale prisen det koster. Så der er vi prinsipielt meget uenige.”

  Mens VIF-patrioten Sørum derimot er enig i tipset, og har en bøtte til med gode argumenter for VIF-gull:

  “På backsiden vil vi nok se en skjerpa Lars Erik Lund som har lyst på OL-tur, og Kelly og Csiszar er solide begge to. Er avhengig av at Sørvik og Sørlie tar nivået på hver sin måte. Sørvik som et stort talent på vei opp og Sørlie som har noe å bevise. VIF trenger en sterk 6. back, noe de mangler nå, for Kolsrud og Aasland/Bryhnildsveen blir for lette foreløpig.

  På løpersiden trenger VIF underskrift fra LE Spets. Den kommer nok. Hvis ikke må han erstattes med en minst like god. Det betyr en utlending. To talentfulle ungdommer, Stene og Rosseli Olsen, må erstatte Larsen og Bruun. Gavin Morgans erstatter har VIF i egne rekker i kraft av Ricky Nygård som bare spilte de første 15 kampene i fjor.

  To ting som jeg mener gjør VIF sterkere enn i fjor er at de har fått inn Knut Jørgen Stubdahl i trenerteamet, og at laget har en mye bedre forsesong i år. I fjor var forsesongen katastrofal dårlig. Flere spillere var skadet, tre av fire canadierne kom rett oppunder seriestart, brødrene Spets kom ikke med før det var spilt flere kamper og det samme gjaldt Nervik. Etter 10 serierunder hadde laget tapt 5 kamper, bl.a. mot Furuset. En slik seriestart kan jeg nesten garantere ikke gjentar seg nå når hele laget er samlet og ingen er skadet. VIF var 12 poeng etter Sparta etter 10 serierunder og var 6 poeng bak til slutt. Og da hadde de blitt trukket 3 poeng pga fadesen med Kjær.”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s