Makhtar Thioune – 3 vakre år i Adeccoligaen

VG kaller Makhtar Thioune «tidenes utenlandske spiller» i Tippeligaen, og begriper ikke at han ble tre år i bunnstriden i Adeccoligaen. Her får du svaret.

Nå skal det sies at Tippeliga-klubbenes oversikt over Adeccoligaen er sviktende. Hvordan kan det ellers forklares at spillere som Vadim Demidov, Mohammed «Moa» Abdellaoue, Ebrima Sohna og Lars Lafton (47 mål og 26 målgivende på siste 94 Adecco-kamper) får spille relativt ubemerket der i opptil flere år uten at storklubbene får opp øynene for dem?

Det er grenser for hva Makhtar kunne få til i Sarpsborg uten lagkamerater som snakket senegalesisk, og med spisstyper som oppspillspunktet Øyvind Hoås og bakromsspesialisten Martin Wiig. Den fysiske spillestilen i Adeccoligaen talte heller ikke til tekniske Thiounes fordel. Thioune ble dessuten heller sjelden brukt som spillefordeler i Sarpsborg, han ble gjerne plassert ute på kanten, eller som spiss.

Alt dette til tross, Thiounes formidable suksess gjennom tre år i Sarpsborg lar seg ikke kamuflere, og tørre fakta sier det meste om hvor mye Thioune betydde for laget:

• Glitrende debutsesong: I debutsesongen var Thioune en del benket, men når han fikk slippe til var han stor. Han hadde knapt feilpasninger. Sparta tok 27 poeng på de 15 kampene han startet, og bare 12 poeng på de 15 kampene han ikke startet. Når Makhtar kom innpå ble det 7 poeng på 6 innhopp, mens i de kampene han ikke spilte i det hele tatt ble det fattige 5 poeng på 9 kamper.
• Fantastiske børskarakterer: Thioune fikk en rekke åttere på VG-Børsen, en karakter som svært sjelden deles ut til spillere i Adeccoligaen, og særlig ikke på bunnlag. I debutsesongen lå han på Topp 10 på VG-Børsen hele året, men stupte til 46. plass etter tre svake kamper på høsten når plassen var berget. I 2007 ble det en skadeplaget 52. plass på VG-Børsen, men i 2008 var Thioune helt outstanding og endte på 2. plass bak Frode Lafton som var midtstopper på et topplag.
• Magisk mål: Ett sekund før full tid i hjemmekampen mot Haugesund i 2008 fikk Makhtar Thioune perfekt treff og scoret et ekstremt nydelig mål. Se Haugesunds omtale av målet her, og hør radiokommenteringen av målet her.

Når man tenker på alle de sjansepregede spillerne klubber som Vålerenga, Fredrikstad og Lillestrøm har hentet i fjerne himmelstrøk siden 2006, virker det ubegrepelig at man ikke lå langflate etter Makhtar Thioune, som spilte for en lutfattig klubb villig til å selge meget rimelig. Før Thioune kom til Sarpsborg var han aktuell for flere klubber. Molde så han i Afrika i 2005 og kalte han en «kombinasjon av Deco og Ronaldinho», men prøvespillet resulterte likevel ikke i kontrakt. Tromsø rotet med visumet, og Lillestrøm synes han var for dårlig på trening. Oslo Øst var begeistrede, men klubbens årsmøte satte foten ned samme kveld som kontrakten skulle undertegnes.

Sarpsborg ville bare ha landsmannen Mamadou Diagne Latyr, men ble overtalt til å ta med Thioune når agenten ringte noen gamle kompiser for å få dem til å betale lønna. De samme kompisene sitter nå med 40 prosent eierandel og er vel rimelig fornøyde med investeringen. For øvrig var de kjøpt ut av Sarpsborg, men kom inn igjen da Molde-styret nektet å betale mer enn 1 million i overgangssum. Investorene betalte resten, og fikk halvparten av fremtidig overgangssum i bytte. At Molde fikk Thioune så rimelig skyldes for øvrig at blant annet Vålerenga og Stabæk avviste Sarpsborgs fremstøt, og dermed ble det ingen budkrig. FFK ringte ikke tilbake engang, og Viking safet og kjøpte Tomasz Sokolowski, mens Stabæk sa at de ikke visste hvem Thioune var! Er det rart norske klubber sliter med å hevde seg i Europa?

Thioune var en del skadeplaget de to første årene i Sarpsborg og ble nok også i overkant forsiktig matchet. Den lokale treneren Kai Andersen som hadde trent Sparta opp fra 4. divisjon med en krystallklar filosofi fant aldri helt en passende rolle for Makhtar i sitt fasttømrede 4-3-3-system, og brukte Thioune både som midtspiss, anker, ving, back (!) og indreløper. Thioune var faktisk ofte på benken og aldri udiskutabel i laguttaket før Conny Karlsson tok over i 2008 og la om til 4-4-2. Her kom Thioune mer til sin rett på sentral midtbane, men samtidig skal det sies at Conny Karlsson er kjent for å være en svært defensivt orientert trener.

Men Thioune var jo ingen hvem som helst da han kom til Sarpsborg heller. Han var årets spiller i Senegal i 2005, bare tre år etter at Senegal gikk til kvartfinalen i VM. Thioune er også nevnt i boka «Den store diamantjakten». Spilleren som ble toppscorer det året Thioune ble årets spiller, kom nemlig også til Norge. Men etter å ha blitt innlosjert på motorveihotellet på Mastemyr og heller dårlig behandlet av Follo under et prøvespill, endte han på gata i Antwerpen som hjemløs. Heldigvis ble Thioune bedre tatt i mot i Sarpsborg, selv om boka hevder at Thioune ble snakket bort fra en overgang til dansk toppserie og lokket til ny kontrakt i Sarpsborg mot dekning av en beskjeden restskatt.

Sarpsborg elsker Makhtar Thioune. Ikke bare for underholdningen på kampene, men også for hans sympatiske personlighet. Danseoppvisninger på kick-offs og sesongavslutninger, sykkelturer i bybildet samt et svært blidt oppsyn bidro til at Thioune var meget vel ansett. 25-åringen var bare en unggutt på 21 når han kom til Sarpsborg, men allerede etter første trening ba han om å få med hjem en beskrivelse av spillestil og taktikk slik at han kunne forberede seg! Thioune lærte seg norsk veldig kjapt og omtaler seg selv i tredjeperson. Forklaringen på de ekstreme ferdighetene pleier han å gi til de utallige timene under oppveksten hvor de spilte 3 mot 3 med vekt på å holde ballen i laget, teknikk og triks.

Makhtar Thioune elsker Sarpsborg. Thioune ble godt integrert i Sarpsborg, og valgte aldri å pendle hit fra Oslo som landsmannen Mamadou Diagne Latyr. Ved første spilleopphold i Tippeligaen satte Thioune seg rett i bilen med Mame Biram Diouf og Pape Pate Diouf for å kjøre de sju timene fra Molde til Sarpsborg. Utslitte etter den lange bilturen i en lang bil gikk Diouf-ene for å legge seg, mens Thioune dro rett på trening med sine gamle lagkamerater i det meget sammensveisede spillergruppa i Sarpsborg 08, fordi han savnet Sarpsborg så mye.

Selges Makhtar Thioune innen utgangen av 2010, går 20 prosent til Sarpsborg 08. Disse 5-15 millionene vil være helt avgjørende for klubbens framtid, og et velfortjent plaster på såret for den skammelige overgangssummen på 2 millioner kroner som Molde betalte.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s