Ønsker sarpinger toppfotball?

Sarpinger får kritikk fra næringsliv og fotballedere for «å ikke ønske toppfotball i byen sin». Er denne kritikken berettiget?

Eller er sarpinger som alle andre – lar seg rive med i medgang og entusiasme?

Noen fakta å tenke på:
•  FFK: 56 betalende tilskuere kom for å se FFK-Nybergsund i en seriekamp for ti år siden. Ønsket ikke Fredrikstad toppfotball?
•  Sparta: 900 tilskuere kom for å se toppmatchen Sparta-Storhamar tidlig i Sjur Robert Nilsens femte sesong som trener, noe som fikk Sjur Robert Nilsen til å å gå ut i SA med kritikk av sarpepublikummet: «900 tilskuere får det laget 900 tilskuere fortjener». Ønsket ikke Sarpsborg topphockey?
•  Sandefjord: 1.800 tilskuere kom for å se Sandefjord-Alta i den siste og avgjørende hjemmekampen om opprykk fra 1. divisjon i 2005. Ønsket ikke Sandefjord Tippeliga-kontrakt?

Sannheten er vel snarere at folk kommer når det er noe ekstra:
Apati:  Folk kommer ikke når produktet er uendret i år etter år. Fredrikstad visste at FFK ikke kom til å rykke opp det niende året i 2. divisjon heller. Sandefjord var apatiske etter å ha mistet opprykket på målstreken tre år på rad. Sparta ble betraktet som et blaff, og publikum fikk senere rett i at det ble den sjuende sesongen på rad hvor Sparta falt utenfor Topp 4.
• Satsing:  Så klarte FFK, Sandefjord og Sparta å overbevise byene sine om at «denne gangen mener vi alvor». Nye spillere kom til, sportslig suksess og enda bedre spillere fulgte hverandre hånd i hånd i en positiv spiral underbygget av et økonomisk fundament etablert i de dårlige tider.

Hvor stor er så den latente publikumsinteressen i Sarpsborg? Lokale næringslivsledere er nok umåtelig skuffet over publikumssnittet som i Adeccoligaen har pendlet mellom 800 og 1200 siden opprykket.

Før vi slakter publikumstallet på Stadion må vi huske på to miserable faktum: 
• Defensivitet: Aldri har klubben utbasunert den typen ambisjoner publikum elsker. Her skal det ikke kjempes om opprykk, det skal «tas 40 poeng» eller «knive om en 8. plass». Og i hvilken grad har SAMS blitt brukt som et verktøy for å få de 5.000 medlemmene i samarbeidsklubbene på kamp?
• Vårfiasko: Adeccoligaen har vært en fire år lang kamp i motbakke. Periodevis har laget spilt strålende fotball og ligget i toppen av formtabeller. Men de store prestasjonene har ofte kommet på bortebane og når sesongen er spolert. Sesongstarten har vært forferdelig hvert eneste år, med laget solid plassert på nedrykksplass nesten fra første stund og til langt ut på forsommeren. En bedre entusiasmedreper skal du lete lenge etter.

Hvis næringslivsledere sammenlikner med FFK i Tippeligaen, er de på jordet. Befolkningsgrunnlaget er 50 % større, produktet overlegent bedre og fasilitetene bedre. Sarpsborg kan sammenlikne seg med en klubb som Sandefjord. Gitt sportslig suksess og troverdig økonomi kunne Sarpsborg forventet seg 2.000-4.000 tilskuere i Adeccoligaen og 4.000-6.000 tilskuere i Tippeligaen. Spennet vil avhenge av fasilitetene. Med dagens Stadion er 2.000 i Adeccoligaen det realistiske, gitt en klubb som er offensiv og er med å kniver om kvalikplassene. 

Kritikken mot sarpingene fra næringslivet kan føles litt urimelig? Er ikke litt av feilen også at store Sarpsborg-bedrifter som Nordic Paper, Ove Skår, Betongbygg, Grandahl Bil og Fortum ikke legger en krone i sponsing? Er det mange andre bunnlag i Adeccoligaen som trekker over 1.000 tilskuere per kamp i snitt?

Sarpinger forlanger resultater og medgang for å komme, som alle andre. Glem aldri: 
• Storkamper: Da det sto om opprykk fra 2. divisjon kom 2.000 tilskuere for å se kampen mot Fram Larvik i øsende regnvær og få varmegrader. Cupkampen SFK-Rosenborg i 1998 trakk over 3.000 tilskuere. Potensialet er der!
• Medgang: Da SFK var ubeseiret etter to serierunder i 1. divisjon i 1997 kom over 2.300 tilskuere for å se kampen mot umeritterte Harstad i 3. serierunde.

Mange sarpinger ønsker kulturhus slik at de kjente artistene kan komme hit på turné, men det betyr ikke at vi gidder å gå på sære jazzkonserter i Glenghuset for å vise at kulturinteressen er stor.

Fotballinteressen ligger der, men laget må begeistre og prestere – fra 1. serierunde. Det er saken, ikke hvorvidt noen ønsker toppfotball eller ikke.  

Hva mener du om saken?

Reklame

1 tanke om “Ønsker sarpinger toppfotball?

  1. Vegard

    GLIMRENDE!!! ENDELIG en som kommer med dette perspektivet! Har selv hatt samme syn på dette som deg lenge! MEN – dette bør sendes til SA som leserinnlegg i papiravisa. Det er de som blir lest. Og flere bør hive seg på debatten. For det er det umulig for klubben selv å gjøre – det er vi som publikummere som må stille spørsmålstegn ved at ulike aktører ikke engasjerer seg i noe som har utrolig stort potensiale i en by som mange karakteriserer som litt kjedelig.

    Tusen takk for glimrende innlegg! Og jeg håper virekelig at du sender dette videre til andre medier – SA leserinnlegg, gratisavis, ulike webmedier etc. Lykke til! Dette er meget viktig!!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s